Speciile de rozatoare ce se combat in tara noastra:
Dupa locul de trai, speciile de rozatoare se impart in 2 grupe:
1. Grupa rozatoarelor sinantrope:
Aceste rozatoare traiesc in locuinte, adaposturi de animale, depozite (de alimente, furaje sau de materiale de constructii, etc.) sau in preajma acestora. Din aceasta grupa fac parte speciile:
-Rattus norvegicus,sobolanul cenusiu,
-Rattus rattus-sobolanul negru
-Mus musculus-soarecele de casa
-Mus musculus spigilegus-soarece de gradina (misuna), considerat de specie intermediar intre rozatoarele sinantrope si asinantrope.
2. Grupa rozãtoarelor asinantrope.
Cuprinde rozatoare de camp, de padure, de apa,si anume speciile:
-Microtus arvalis - soarecele de camp
-Microtus agrestis - soarecele de pamant
Apodemus sylvaticus - soarecele de padure
-Apodemus agrarius - sobolanul de camp
-Micromys minutes - soarece pitic
-Citellus citellus - harciogul
-Arvicola terrestris - sobolan de apa
-Ondathra zibethica - bizamul
Sobolanul cenusiu (Rattus norvegicus)sau sobolanul calator, guzgan, clotan, ghiorlan, soarece moraresc, etc. este una din cele mai raspandite specii pe glob. Poate fi intalnit de la ses pana la altitudinea de 1500 m. In conditiile tarii noastre este singurul sobolan de casa. Culoarea sa este cenusie-castanie, cu pete rosietice.
DAUNATORII CEL MAI DES INTALNITI
-Musca de casa (domestica):
Mai mult de 100 de agentii patogeni sunt asociati cu musca de casa inclusiv salmonela, stafilococi si alti virusi;Musca de casa (musca domestica) este atat un factor de disconfort dar mai ales un veritabil purtator de boli pentru oameni si animale. In decursul a numai o luna, o singura musca poate depune peste 500 de oua in resturi menajere, gunoaie, plante in descompunere, excremente etc.;Datorita faptului ca are numai doua aripi, aceasta se aseaza foarte des pe diferite suprafete, avand capacitatea de a transmite la fiecare contact mii de bacterii.;Riscul crescut al transmiterii bacteriilor, virusilor si a altor boli de catre musca e datorat faptului ca acestea pot parcurge distante mari relativ repede, de la o zona de gunoi expusa in incinte domestice, locuite;In perioada primavar-toamna, ciclul ou-adult dureaza aproximativ o saptamana;Bolile ce pot fi transmise de musca de casa sunt: tuberculoza, conjunctivita, poliomielita, febra tifoida, tuberculoza, holera, lepra, diareea si dizenteria. Aceasta poate gazdui paraziti si viermi;Incintele calde si protejate creaza mediul propice pentru inmultirea acestora pe tot parcursul anului. Fiecare femela, in decursul a 25 de zile (durata ei de viata) depune 5-6 capsule a cate 75-100 de oua mici care in decursul a 12 ore devin larve. Dupa aceasta perioada mai dureaza 7 zile pana la aparitia adultului. Datorita faptului ca mustele se hranesc cu excremente si gunoi, acestea transfera bolile din exteriorul corpului catre interior si invers;Musca de gunoi este mica, neagra, stralucitoare, lunga de 4 mm. Mediul propice de dezvoltare a acestei muste este in zona gunoaielor depozitate necorespunzator. Durata de viata a acestora este de circa 10 zile;Musca de carne cu denumirea stiintifica de Sarcophagidae este asemanatoare unei muste de casa insa de dimensiuni cu putin mai mari caracteristic acestei muste fiind faptul ca depune pupe si nu oua in carne si in excrementele animale.
-Tantarii:
Tantarii sunt un real disconfort public manifestat prin zgomot si muscaturi dar mai ales acesta este un agent patogen. Cu toate ca pana acum nu s-a dovedit stiintific ca tantarii pot transmite virusul HIV, a fost insa constatat si dovedit ca acestia pot transmite boli grave precum encefalita virala, malarie etc. In ultima perioada se inregistraza cazuri constante de meningo-encefalita, cu ceva timp in urma fiind si riscul unei epidemii. Stiati ca: Mediul de incubare al tantarilor sunt apele statatoare, fiind necesare 7 zile pentru incubarea acestora? Femela este cea care inteapa oamenii si animalele pentru a-si asigura necesarul de sange?Masculul se hraneste numai cu nectar din plante?Tantarul femela poate supravietuii chiar luni de zile pe perioada iernii, aceasta perioada fiind propice pentru eliminarea lor si prevenirea invaziilor de vara? Acestia se pot refugia in spatii inchise si umede precum subsoluri, canale, pivnite etc.?
Molii:
Sunt acea specie de fluturi de dimensiuni reduse care depun larve ceataca diferite produse vegetale sau animale (obiecte de lana, blanuri,boabe de cereale, faina, fructe etc)
Viespii:
Se stabilesc in cuiburi. Sunt foarte periculoase in preajma zonelor publice dat fiind efectul neplacut al intepaturilor, acestea continand venin. Multe persoane nu stiu ca sunt alergice la veninul de viespe, astfel o intepatura sau mai multe le pot fi fatale.
Furnici:
Pot intra prin cele mai mici crapaturi, cautand apa, zahar sau alte resturi lipicioase ramase pe suprafetele expuse.
Pureci:
Sunt musafirii nepoftiti care creaza cele mai mari neplaceri. Cu cat se intervine mai tarziu impotriva lor cu atat acestia se inmultesc iar procesul de eliminare este mai lung si mai anevoios. Se recomanda salubrizarea zonelor din jurul locuintelor si canalizarilor. Apar foarte des in complexe de contructie (santiere). Un tratament cat mai timpuriu micsoreaza pericolul unei invezii mai greu de gestionat si eliminat.
Plosnite:
Una din cele mai periculoase specii de insecte, acestea afectand direct omul. Se intalnesc in crapaturile mobilierului iar noaptea actioneaza. Acestea se ascund in paturi, peste noapte ciupind victima,provocand mancarimi puternice. Mobila infestata cu plosnite trebuie in mod traditional arsa. Pentru a evita o invazie de proportii sunati cat mai repede pentru a efectua un tratament specializat.
Deparazitarea :
Deparazitarea este procedeul de distrugere a parazitilor. Din categoria parazitilor fac parte urmatoarele insecte: puricii, paduchii, plosnitele, capusele..Aceste insecte au un alt ritm de dezvoltare si de reproducere si un sistem imunitar mult mai dezvoltat decat al celorlalte insecte; de aceea operatiunea de deparazitare este diferita prin modul de aplicare a substantelor, acestea pulverizandu-se in strat grosier pe intreaga suprafata plana si pe portiunile verticale aflate la cel mult 1 m de la sol, inclusiv pe toate obiectele aflate in zona deparazitata (covoare, mochete, tapiterie, lenjerii, saltele etc.).Deparazitarea se realizeaza in doua etape la interval de 7-10 zile (perioada de eclozare) pentru a distruge si puii parazitilor..Sfaturi pentru eficienta operatiunii de deparazitare si pentru a reduce/elimina reaparitia parazitilor- deparazitarea periodica a animalelor de companie;- astuparea gurilor de acces in subsoluri ;- evitati sa hraniti animalele comunitare (in special pisicile) din jurul locuintelor;- efectuati deratizarea cat mai des pentru exterminarea rozatoarelor (principalii vectori producatori de paraziti);.