Deratizarea reprezinta un complex de masuri aplicate permanent, in scopul distrugerii rozatoarelor si mentinerea la un nivel numeric redus. Pe langa pagubele materiale pe care le provoaca, rozatoarele (soarecii si sobolanii) constituie un deosebit pericol pentru sanatate. Deseori, in unele regiuni, o buna parte din bolile contagioase ca: toxiinfectiile alimentare,leptospiroza, trichiniloza, bruceloza, gastroente virotica, febra aftoasa, antraxul si alte boli mai putin grave sunt transmise de sobolani si soareci. Pentru a putea starpi aceste rozatoare trebuie sa le cunoastem modul de viata, iar conform cercetatorilor, soarecii si sobolanii sunt mamiferele cele mai numeroase si raspandite,reprezentand o treime din fauna globului.
Cunoscand toate acestea si tinand cont ca eliminarea rozatoarelor se face cu produse sub denumirea generica de momeli, rolul deratizatorului consta tocmai in perspicacitatea de a intui si administra in asa fel momelile, incat sa poata determina populatia de rozatoare sa consume si sa ingere otrava.
Metode de deratizare
-ecologica:consta in prinderea si imobilizarea rozatoarelor in capcane, fiindurmata de colectarea, transportarea si incinerarea acestora:
-chimica:consta in utilizarea de substante raticide cu efect letal amplasate instatii de intoxicare perimetrale;
-mixta:se utilizeaza atat deratizarea ecologica cat si deratizarea chimica.
Pentru a combate rozatoarele nocive in mod eficace in orice mediu si cu orice grad de infestare, exista o gama completa de produse cum sunt momelile rodentidice, lipiciuri si curse cu lipici. Momelile rodenticide imbina eficacitatea principiilor active rodentidice cu atractia substantelor apetisante (cereale, grasimi animale, arome, zahar), menite sa atraga sobolanul sau soarecele sa se hranesca din alimentele otravite.
Momeala proaspata:
Pasta "momeala in pasta"are o consistenta moale, garanteaza rezultate optime in interventiile de deratizare, datorita materiilor prime folosite (faina de prima calitate la care se adauga grasime de origine animala sau vegetala,zahar si arome)si a unui proces de productie care ii confera un randament ridicat in materie de eficacitate si calitatea de a fi apetisant .
Cereale :grane, boabe si expandat
Cerealele (grau, porumb, ovaz, orez,etc) sunt amestecate cu substante aromatizate si apetisante, mai ales zaharuri .Se pot prezenta sub forma de boabe si expandat.Sunt indicate pentru asezarea in spatii interne, in particular in magazii si depozite alimentare.Boabele se introduc in pliculete care, pe langa o buna conservare si un risc minor de dispersie, obliga rozatoarele sa rupa plicul pentru a se putea hrani, lasand semne evidente despre prezena lor.
Momeli parafinate: ovule si calupuri
Cand este necesara efectuarea interventiilor de deratizare in conditii de mediu particulare, este indispensabila utilizarea momelilor care garanteaza mentinerea propriilor caracteristici pe perioade lungi .Prezenta parafinei in aceasta tipologie de momeli, ale caror concentratii sunt studiate in mod special, permit asezarea si in locuri unde gradul de umiditate este ridicat (de ex. scoli, conducte de canalizare, canale, santuri, etc)
Substante utilizate:
Substantele raticide utilizate sunt cele din grupele III si IV de toxicitate, conform listei produselor pesticide avizate de profilaxia sanitar-umana elaborata de Ministerul Sanatatii, cu influenta slab toxica pentru oameni si animale.
"BANII AU VALOARE ATUNCI CAND STII SA TE FOLOSESTI DE EI"
Preturile se stabilesc in functie de suprafata si consum (conteaza gradul de infestare cu factorii de risc).